Zeytinyağı Hakkında Güncel Bilgiler

Akdeniz mutfağının gözdesi olan zeytinyağı, Türkiye coğrafyasında keyifle tüketiliyor. Sağlığa faydaları ve lezzeti sayesinde her öğünde sofralarda kendine yer bulan zeytinyağı, cilt bakımından yemeğe kadar farklı alanlarda kullanılıyor. Popülerlik, zeytinyağı hakkında yanlış bilgileri de beraberinde getiriyor. Bildiğiniz birçok bilgi, doğruluk için teyide muhtaç görülüyor. Peki, zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?

Zeytinyağının Kalitesi Konusunda Doğru Bilinen Yanlışlar

Zeytinyağının kalitesinin yağa bakılarak hemen anlaşılabileceği sanılıyor. Oysa zeytinyağının kalitesi hakkında renk üzerinden bir kanaate varmak doğru değil. Toprağın özelliği, ağaçların yetiştiği bölge, hasat zamanı, sıkım tekniği gibi birçok belirleyici yağın rengine etki ediyor. Ayrıca zeytinyağı hakkında yaygın olan bu bilgi nedeniyle, kalitesiz yağların içine renklendirici başka maddeler de katılabiliyor. 

Zeytinyağının tadına bakıldığında dili ve boğazı yakıyorsa yağın kalitesiz olduğu düşünülür. Yüksek asit işareti olduğu varsayılan bu özelliğin direkt kalite ile ilgisi bulunmuyor. Acılık, yağın antioksidan etkisinin fazlalığını gösteriyor. Zeytinyağı için önemli olanın sadece yüksek antioksidan değer olduğu yanılgısına da düşmemek gerekiyor. Çok acı yağların tüketimi zorlaşıyor. Zeytinyağı üretiminde önemli olan meyvemsi, yanıcı ve acı tadı dengeli bir şekilde yakalayabilmekten geçiyor.

Bir diğer yanılgı ise zeytinyağının kokusuyla ilgili oluyor. Koklandığında zeytin kokusu veren yağın kaliteli olduğu zannediliyor. Oysa zeytinyağının zeytin kokması yağın bekletilen zeytinden yapıldığını gösteriyor. Fermantasyon işareti olan zeytin kokusu yerine, yağdan meyvemsi kokular alınması kalite işareti sayılıyor. 

Zeytinyağı Kullanımında Yanlış Bilinenler

Zeytinyağı ile kızartma yapılamayacağı gibi önyargılar da bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Yanma derecesi diğer yağlardan yüksek olan yağ, kızartılırken duman oluşturuyor. Bu da yağın yandığı izlenimi veriyor. Oysa zeytinyağının bileşenlerinin buharlaşmasından ibaret olan bu ısı etkileşimi, yanma anlamına gelmiyor. Zeytinyağını gönül rahatlığıyla kızartmalarda kullanabilirsiniz. 

Zeytinyağının donması üzerinden kalitesine göre analizler yapılabiliyor. Oysa bu analizler doğru bilgiye ulaştırmıyor. “Zeytinyağı donmaz, buzdolabına konulsa da katılaşmaz” diyenler bulunuyor. Ancak uzmanlar, iyi bir zeytinyağının da 7-8 derece sıcaklıkta donabileceğini belirtiyor. Donma derecesi zeytinin türüne bağlanıyor. Elbette, diğer yağlarla karıştırılan zeytinyağlarında da daha hızlı donma gerçekleşebiliyor. Ancak donma derecesi tek başına bir kalite göstergesi sayılamıyor. 

Doğal Zeytinyağı Alırken Yanılmayın

Doğal, temiz üretilmiş, saf zeytinyağı almak herkesin isteği ancak doğal zannedilen birçok yağ ile sorun yaşayabilirsiniz. Yol kenarından, etiketsiz, bidonlar içinde bekleyen yağları almamalısınız. Bu yağlar çoğunlukla 1 yıl önce sıkılmış, uzun süre beklemiş oluyor. Bozulma, tazeliğini kaybetme riski bulunan yağları alırken etiketini, kalite onayını gözetmek tavsiye ediliyor. Yağın kalitesinin bir dizi test ve kimyasal analiz sonucunda öğrenilebileceğinin altı çiziliyor. 

Zeytinyağı alırken birçok kişi yağın üretim tarihine dikkat etmiyor. Oysa birçok zeytin çeşidi için hasat tarihi 12 aydan daha eski olan yağların alınması önerilmiyor. Genellikle eski yağlar besin değerlerini kaybederek faydasını azaltıyor. Ancak bazı türlerde (İspanyol zeytinleri gibi) ideal tüketim süresi ortalama 2 yıla kadar uzuyor. Yağ alırken yağın rengine bakıp kaliteyi anlamaya çalışmak yerine ürün etiketine ve üretim tarihine dikkat ederek, zeytinin üretim yerine ve türüne odaklanarak daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. 

Nelly zeytinyağları, ISO 9001 kalite belgesi, ISO 22000 gıda güvenliği sertifikası, Helal gıda ve TSE onayıyla sizlere sunuluyor. Nelly zeytinyağları, tazeliğini koruyan ambalajlarıyla, güncel hasatla şişelenerek kullanıcılara ulaşıyor. Siz de kalite güvencesi sunan Nelly ürünlerini kolaylıkla sipariş verebilir; Edremit’in bereketli topraklarından toplanan zeytinlerden elde edilen soğuk sıkım yağlarla, saf zeytinyağı tadını evlerinize getirebilirsiniz.

Shopping Cart
Scroll to Top